Zdrowotne właściwości oliwy z oliwek

2015-10-20 16:10

Oliwa to wyjątkowy tłuszcz i dlatego jest faworytem dietetyków i lekarzy. Jest produktem roślinnym, nie ma w niej zatem cholesterolu. Oliwa zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które hamują rozwój miażdżycy poprzez obniżanie ilości złego cholesterolu. Wpływa też na obniżenie ciśnienia krwi.

Oliwa wspomaga organizm

Choć oliwa to tłuszcz w czystej postaci, ale zupełnie niezwykły - smaczny, aromatyczny i zdrowy. Jako że jest produktem roślinnym, nie ma w niej cholesterolu. Zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one wpływ na zahamowanie rozwoju miażdżycy, bo obniżają ilość złego (LDL) cholesterolu i podnoszą poziom dobrego (HDL). Wpływają też na obniżenie ciśnienia krwi. Zawarty w oliwie kwas oleinowy chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Ponadto oliwa pomaga przy kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz zaparciach. Zawarte w niej przeciwutleniacze (a zwłaszcza polifenole i witamina E) zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników i w ten sposób, wzmacniając błony komórkowe, przeciwdziałają procesom starzenia się.

Oliwa dobra nie tylko na surowo

Oliwa jest podstawowym tłuszczem w diecie śródziemnomorskiej. Z pierwszego tłoczenia na zimno jest znakomitym dodatkiem do sałatek, gotowanych i duszonych warzyw, dań z makaronem i ryżem. Rafinowaną można wykorzystać do zrobienia domowego majonezu (nie ma charakterystycznego aromatu). Oliwa doskonale nadaje się też do smażenia, można ją rozgrzać do wysokiej temperatury (nawet 200°C). Aby skorzystać z jej walorów zdrowotnych, tę z pierwszego tłoczenia lepiej jadać na surowo, a do smażenia używać tańszych gatunków (np. rafinowaną i wytłokową).

 

Więcej dowiesz się na: poradnikzdrowie.pl

Na zakupy zapraszamy do działu oleje i oliwy

Zdrowotne właściwości oliwy z oliwek